Stress? Drie keer diep ademhalen of…

Het mooie weer is gelukkig in aantocht en ik loop een rondje om mijn huis. Hier en daar vraagt het om een verfkwast. Mijn schuttingdeur hangt iets te zielig in zijn scharnieren, de heg wacht op een knipbeurt en met de zon op de ramen is het geen overbodige luxe dat ook die onderhanden worden genomen. Wanneer ik om mij heen kijk, hebben blijkbaar mijn buren dezelfde kriebels. Aan het eind van de straat krijgen ze nieuwe- beplanting en verderop bestrating.

Mijn gedachten dwalen af naar gisteravond toen ik het programma ‘Sophie in de mentale kreukels’ bekeek. Als je het gemist hebt wil ik je aanraden om het alsnog te gaan bekijken, zeker wanneer je zelf stress ervaart, een burn-out hebt of weer beter bent.

Ik stel mezelf de vraag of ik mijn lichaam kan vergelijken met een huis, en ben ik daar dan nét zo zuinig op als mijn eigen huis? Mijn auto gaat zeker twee keer per jaar naar de garage voor onderhoudsbeurten, kan ik mijn lichaam vergelijken met mijn auto? Er ontstaat bij deze gedachte een soort van vluchtreactie in mijn hoofd. Want natuurlijk weet ik zelf heel goed dat ik mijn brein nog nooit heb toevertrouwd aan een soort APK keuring. Haal maar drie keer diep adem was bij ons thuis een gevleugelde uitspraak en dan gaat alles vanzelf weer over.

Taboe
Ik luisterde naar psychiater Bram Bakker die met Sophie in gesprek ging. Een mooie rustige kerel die binnen een paar tellen de juiste vragen wist te stellen. Het helder werd dat Sophie nog een aantal stappen had te zetten om echt balans te hebben en te houden. De boodschap van deze man voor heel tv-kijkend Nederland was simpel, pas eens beter op jezelf! Zorg dat je in gesprek gaat met vakbekwame mensen. Verdoe je kostbare tijd niet met een groot aantal alternatieve therapieën. Voordat je het weet ga je om de pijnpunten heen, ga aan de slag met waar het werkelijk omgaat.

Hoeveel mensen zouden uit voorzorg naar een ‘vakbekwaam luisterend oor’ gaan? Zou investeren in een auto of huis gemakkelijker zijn? Ga je dat dan zelf betalen? Of is het een taak van je werkgever of ziektekostenverzekering? Gelukkig mag ik mij prijzen met een stel mooie vrienden en bekwame collega’s waar ik bevlogen gesprekken mee heb. Voeding voor mijn brein noem ik het. Toch zet het programma mij aan het denken en realiseer ik mij heel goed dat er nog een grote taboe op rust. Taboe om openlijk te zeggen dat je ondersteuning hebt, om balans te houden tussen lichaam en geest.

Wil je meer weten over stress of burn-out preventie? Altijd al eens willen weten wat je eigen verdeling van stress en bevlogenheid is op taak- en functieniveau? Vraag gerust naar de mogelijkheden

Tip: Deel deze blog wanneer je het idee hebt dat het voor anderen waardevol kan zijn.