Wrijving geeft glans!

Ja, en krassen. En de stank van verbrand rubber. En kale plekken.

Lig in een deuk wanneer ik het commentaar lees van Japke-d. Bouma over de ergste clichés op kantoor. Ongenuanceerde feedback op ons idiote taalgebruik en acties, wat een humor! Ik vind het knap dat je met kleine voorbeelden zo de kern kunt raken.

Afgelopen week ontmoete ik onverwacht een collega ondernemer, hij vertelde dat het goed met hem ging, erg goed. We hadden elkaar zeker 40 jaar niet gesproken en haalden herinneringen op van vroeger. Geweldig dat jeugdsentiment! Wanneer ik vanaf het terras de straat inkijk zie ik een glimmende en deels zelfsturende Tesla staan. Hij ziet mij kijken en geeft aan dat hij er hilarische taferelen mee beleeft. Het zwart glimmende gevaar kan zelfstandig rijden en kan geactiveerd worden met een app, bizar! Hij verklapte dat hij voor de pret wel eens net deed al was het een hond en liet de bolide dan rijden terwijl er niemand inzat en hij er naast liep.

Uitval en kale plekken
Is het niet eng vraag ik? Je moet weten dat ik jaren geleden met mij zelf heb afgesproken om nooit, maar dan ook nooit meer in een attractie te stappen waarin ik ook maar enigszins het gevoel zou kunnen hebben mijn eigen autonomie kwijt te raken. Je kent het misschien wel, van die wagentjes die je op grote hoogte brengen en je vervolgens genadeloos naar beneden laten storten. Alleen al bij het idee loop ik groen en geel aan van narigheid.

Toch begrijp ik iets niet, afgelopen week was ik in Groningen bij Trendship en wat staat daar……………inderdaad een zwarte glimmende Tesla met daarom heen bijna klaarkomende mannen en vrouwen. Ze willen er inzitten, voelen en steken hun neus in het interieur om de geur van echt leder tot zich te nemen. Het was toch wel een hoogst merkwaardig schouwspel!

Door mijn hoofd vliegen beelden van een aantal teams die op de drempel staan om te starten met zelfsturing. Fasten your seatbelt zou ik willen roepen, want jeetje wie gaat er nu sturen? Volgens mij is de software nog niet of nauwelijks geïnstalleerd en ben niet zeker of het team…………. mijn gedachten tollen, het zal toch niet waar zijn dat een manager het team middels een app in beweging zet of bijstuurt zoals het zwart glimmende gevaar van mijn collega ondernemer? Dan krijgt Japke gelijk hoor, dan gaat het stinken naar verbrand rubber en krijgen we uitval, dus kale plekken.

Werkplezier
Japke en Trendship zorgen dat er verwarring in mijn hoofd ontstaat en ik vraag mij daardoor af of we in het hele denken gedacht hebben aan bevlogenheid, dus werkplezier. Hebben we gedacht bij het installeren van de software aan een programma wat daarvoor verantwoordelijk zal zijn? Ik twijfel, of ben ik nu ouderwets of naïef? Hebben de verzorgenden op dit moment het juiste navigatiesysteem? De juiste focus? Mag je verwachten dat je zonder uitleg weg kunt rijden in een Tesla?

Het zit er weer op voor vandaag, mijn iPad klap ik dicht en denk terug aan het gesprek wat ik net met één van de verzorgenden heb gehad. Ze wist mij te vertellen dat ze elders had gesolliciteerd, ze haar bevlogenheid was kwijtgeraakt en moe was van alle onrust in de zorg. Fasten your seatbelt galmt het door mijn hoofd want we staan nog maar aan het begin van vele veranderingen in de ouderenzorg.

Geef leiding waar het moet en laat verzorgenden zelf bepalen waar het kan, dan geeft wrijving weer glans.